Crescătorii de câini

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin

Înainte de a cumpăra un pui de la un crescător faceți puțină muncă de cercetare, în primul rând. Hotărâți-vă ce rasă de câine aţi dori să aveți.

Odată ce ați stabilit acest lucru, este timpul să găsiți un crescător. Pentru a găsi unul mai cunoscut, întrebați la cabinetul veterinar la care mergeți sau la organizația locală a rasei respective.

Aveți un prieten care are un superb lrish Terrier? Întrebați-l de unde l-a achiziționat. Mergeți la expozițiile canine și discutați cu proprietarii de câini din rasa care vă interesează. Întrebați-i dacă vă pot recomanda crescători, astfel încât să aveți mai mulți de unde să puteți alege.

Doar pentru că un crescător apare într-o revistă sau are un site Web nu înseamnă neapărat că se și bucură de o reputație bună. Oricine poate să își pună un anunț într-o revistă sau să își construiască un site pe Internet.

Cu toate că marea majoritate a publicațiilor vor elimina din paginile lor o persoană împotriva cărora au primit plângeri, acesta este un proces mai îndelungat. AKC-ul și UKC-ul pot oferi liste de crescători, dar aceștia nu sunt selecționați, este doar un serviciu de informare.

Nu există două rase la fel; unii sunt grozavi, iar alții nu. La telefon întrebați-i câte tipuri de câini cresc, câte fătări pe an au și dacă animalele lor au titluri în concursurile de conformație, dresaj, sau alte activități – titlurile de campioni indică o dedicare pentru rasă.

Semne de îndoială ar trebui să le ridice crescătorii care cresc mai mult de două tipuri de câini, crescători care permit cățelelor să fete de mai multe ori pe an sau care au animale care fată în același timp; sau care au câini care nu au participat sau câștigat niciodată un concurs.

De asemenea, cereți-le câteva persoane pentru referințe – persoane care au achiziționat câini de la ei. Un bun crescător vă va oferi aceste informații fără nicio problemă.

Cu toate că este posibil ca un crescător cu reputație proastă să vă ofere referinţe false, încercați să colectați cât mai multe informații de la acestea. Când a fost achiziționat câinele, câți ani are, cum îl cheamă?

Au văzut și frații/surorile și părinții câinelui; au vizitat canisa și ce părere au avut despre ea? A avut animalul lor probleme de sănătate sau comportamentale; dacă da, crescătorul i-a ajutat in vreun fel? Ar mai achiziționa alt câine de la aceeași persoană? Fiți atenți dacă sesizați ezitare în răspunsuri sau dacă acestea par false.

Dacă este posibil, cumpărați puiul la nivel local. Expedierea unui pui poate cauza ceva probleme, dar ceea ce este mai rău este că nu veți avea ocazia să îl întâlniți înainte de aceasta. Atunci când îl achiziționați de la o canisă care nu este aproape de casa dumneavoastră, faceți-vă un serviciu și mergeți personal să îl luați. Dacă este suficient de mic, poate să meargă alături de dumneavoastră chiar în avion pe drumul de întoarcere.

Înainte de luarea unei decizii, vizitați mai mulți crescători. Un crescător bun va limita numărul de pui crescuți an pe an. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că un anumit crescător s-ar putea să nu aibă puiul pe care vi-l doriți chiar în momentul în care căutați. Fiți pregătiți să așteptați.

Marea majoritate a crescătorilor buni au o listă de așteptare, așa că așteptarea s-ar putea să fie ceva mai lungă. Există crescători mari și crescători mici – unii au canise imense, alții își cresc câinii în casă.

Mulți experți consideră că puii crescuți în casă sunt mult mai bine socializați decât cei crescuți în cuști, deși acest lucru variază de la crescător la crescător.

Controlați casa sau cuștile crescătorului dacă sunt curate, dacă miroase bine, dacă animalele par sănătoase și sunt bine îngrijite. Este mizeria strânsă, are fiecare câine un loc confortabil doar pentru el? Folosește crescătorul o hrană de top; au câinii la dispoziție apă proaspătă? Cum rămâne cu mișcarea – își trăiesc câinii viața în cuști mici sau au parte de timp de activități și de interacțiuni?

Cereți să vedeți frații si surorile puiului, cât și mama și tatăl, dacă este posibil. Nu există nicio scuză pentru a nu îi putea vedea. Tatăl s-ar putea să fie un mascul folosit pe scară largă la reproducție, așa că există posibilitatea să nu trăiască în canisă.

Cu toate acestea, ar trebui să puteți obține informații legale de el, de la proprietarii săi, și în legătură cu orice titlu pe care l-a obținut personal sau care a fost obținut de către urmașii săi.

Par toți puii a fi curați și sănătoși? Sunt prea slabi sau prea grași? Au ochii limpezi, manifestă curiozitate și prietenie? Un bun crescător vă va ajuta să alegeți exemplarul care vi se potrivește cel mai bine. Unii s-ar putea să fie mai încrezători, în timp ce alții s-ar putea să fie timizi. Un mascul energic, cu caracter dominant, s-ar putea să nu fie cea mai bună alegere pentru dumneavoastră dacă acesta este primul câine pe care îl dețineți.

Însă, dacă doriți un câine bun de pază, cel mai pipernicit dintre pui s-ar putea dovedi un pic cam timid pentru o astfel de slujbă. Căutați un crescător care vă va ajuta să luați aceste decizii.

Cum rămâne cu mama? Este prietenoasă sau timidă? Vă întâmpină dând din coadă sau mârâind? Părinții pot transmite puilor importante trăsături de comportament. O femelă agresivă, excesiv de timidă sau sperioasă poate reprezenta un motiv suficient de întemeiat pentru a refuza un câine din acea canisă.

crescator-caini
Atunci când vizitaţi un crescător, fiţi pregătiţi să răspundeţi întrebărilor legate de căminul dumneavoastră. Un bun crescător va dori să ştie unde se duc puii săi.

Atunci când ajungeți la casa unui crescător, ar trebui să aveți deja multe întrebări pregătite. Dacă este un bun crescător, vă va răspunde suficient. Va dori să știe câte ceva si despre dumneavoastră și familia dumneavoastră.

Vă va întreba de asemenea în legătură cu dimensiunea curții, înălțimea gardului și a locului unde va sta puiul peste noapte. Unii crescători buni vor insista să fie ținuți câinii în casă, cel puțin pe perioada nopții, iar unii vă vor cere ca în timpul zilei să fie mereu cineva acasă.

Mulți dintre crescători vă vor ruga să discutați cu adulții din familie și vor dori să cunoască mezinii, cât și alți câini care ar putea exista în aceeași curte. S-ar putea chiar să vă viziteze casa pentru a se asigura că aceasta reprezintă cel mai bun loc pentru câinii lor.

Un bun crescător va vorbi deschis despre orice probleme genetice legale de rasă. Fiecare rasă are problemele de sănătate cu determinism genetic, așa că evitarea unor astfel de discuții sau insistența că rasa nu are nicio problemă de sănătate trebuie neapărat să ridice un avertisment în mintea dumneavoastră. De asemenea, crescătorul ar trebui să vă ofere dovezi că a realizat testele pentru displazia de șold și probleme oculare sau auriculare/auditive.

Vă va oferi dovada vaccinării și deparazitării. În funcție de ceea ce căutați, un câine de companie sau pentru concursuri, crescătorul poate să insiste să vă castrați câinele sau alții, dimpotrivă, să nu faceți acest lucru.

De asemenea în funcție de scopul pentru care luați câinele, va varia și prețul acestuia. Câinii de companie tind să fie puțin mai ieftini decât cei competiționali.

Dezavantajul achiziționării unui câine de la un crescător este costul destul de ridicat, deși rareori este mai mare decât dezavantajul câinilor prost împerecheați care pot fi găsiți în magazinele de animale.

crescator-caini-sfat-prieteni
Pentru a găsi un crescător foarte bun, cereţi sfatul unor profesionişti şi prietenilor.

Este de asemenea dificil să determinați dacă un crescător este bun sau nu fără o intensă muncă de cercetare din partea dumneavoastră. Mulți susținători ai metișilor argumentează că aceștia au mult mai puține probleme genetice decât exemplarele pure iar alții încurajează adopțiile de la organizațiile de salvare a animalelor sau de la adăposturi pentru a încerca să atenueze problemele suprapopulaţiei animalelor de companie.

Întrebări pe care ar trebui să i le adresați crescătorului:

  • Când au fost fătați puii?
  • Ce vârstă vor avea atunci când îi veți putea adopta? Puii trebuie să aibă cel puțin opt săptămâni înainte de a pleca spre noile lor case.
  • Există o listă de așteptare? Marea majoritate a crescătorilor buni au o astfel de listă.
  • Puii și părinții lor au fost controlați din punct de vedere medical și declarați sănătoși – șolduri/ochi/urechi?
  • Insistați asupra documentelor.
  • Au fost deparazitați puii și li s-a făcut primul vaccin? Primele îngrijiri veterinare ar trebui să le primească în locul în care s-au născut.
  • Crescătorul vă cere ca puii să fie castrați? Un bun crescător va cere ca puii ținuți doar ca animale de companie să fie castrați.
  • A existat vreun motiv de suspiciune a unei afecțiuni genetice Ia generațiile anterioare? Ce tipuri de afecțiuni predomină în rasa respectivă? Există o afecțiune genetică specifică fiecărei rase: un bun crescător va fi la zi cu astfel de informații și vă va oferi documentația care să ateste că femela și masculul părinți au fost testați pentru respectivele afecțiuni și că în generațiile anterioare de pui nu au existat anomalii.
  • Care este politica de returnare a puilor – în situația în care dintr-un motiv sau altul va trebui să renunțați la pui, îl puteți returna crescătorului? Un bun crescător va primi întotdeauna cu bucurie un pui înapoi.
  • Va înlocui crescătorul un pui cu probleme severe de sănătate? Acest lucru va trebui inclus în contractul de adopție.
  • De cât timp se ocupă cu creșterea și cu reproducerea câinilor? Căutați un crescător cu cel puțin câțiva uni de experiență.
  • Câte rase are în canisă? Crescătorii licențiați nu cresc, în general, mai mult de două rase de câini.
  • Câte generații de pui se nasc în fiecare an? Cățelele nu ar trebui introduse la reproducție mai mult de o dată pe an. Crescătorii buni nu au în general mai mult de o generație de pui în același timp.
  • Au exemplarele de matcă sau urmașii lor vreun titlu de campion?
  • Titlurile indică dedicare față de rasă, indiferent că este în concursuri de conformaţie, agilitate, teste de teren sau dresaj.

Ce să căutați la un crescător:

  • Este casa sau canisa curată ?
  • Casa sau zona canisei miroase plăcut?
  • Este apa în permanenţă disponibilă?
  • Au câinii un loc adecvat de dormit și jucării care să îi ţină ocupați?
  • Cum este zona de exerciții? Este mare si securizată?
  • Sunt cuștile și zonele de mișcare păstrate curate de fecale?
  • Puii și adulții arată sănătoși?
  • Sunt ochii puilor clari, iar pielea elastică si sănătoasă?
  • Pielea si urechile sunt curate și nu emană un miros neplăcut?
  • Puii au abdomenul puțin umflat, dar nu exagerat?
  • Anusul puilor este curat de fecale?
  • Puii sunt activi și curioși?
  • Câinii adulți, în special femela, sunt prietenoși?

Dacă la vreuna dintre aceste întrebări răspundeți cu NU, atunci acesta s-ar putea să nu fie puiul pentru dumneavoastră. Casele sau canisele ar trebui să fie curate, să miroasă plăcut și să nu poată fi văzute fecale nestrânse. Puii și câinii adulți trebuie să pară sănătoși și să fie prietenoși.

muscaturile-de-caine

Mușcăturile de câine

Realitatea este că în fiecare an, numărul persoanelor mușcate de câini șochează de fiecare dată. Multe dintre aceste mușcături au ca victime copiii și alte

Citește mai mult »
mutarea-unui-câine

Mutarea unui câine

Mutatul poate fi greu pentru un câine și este una dintre cele mai frecvent întâlnite situații când câinii se pierd. Pentru a-i asigura siguranța, indiferent

Citește mai mult »
cainele-pierdut

Câinele pierdut

Ce faceți în eventualitatea în care câinele dumneavoastră se pierde? Multe persoane au fost în această situație la un moment dat. De obicei, câinele este

Citește mai mult »

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *