Copiii din familie și câinii

Dacă în familia dumneavoastră sunt și copii – sau plănuiți apariția unuia în următorii 10-15 ani – țineți cont atunci când vă decideți asupra viitorului membru cu patru picioare al familiei. Copiii și câinii pot fi prieteni foarte buni, dar această combinație poate crea și probleme foarte mari. O mare parte dintre cazurile de mușcături înregistrate an de an sunt suferite de copii. În mod asemănător, un copil prea energic poate răni un câine mic sau un pui de câine.

Este foarte important să luați în considerare atât comportamentul câinelui, cât și al copilului înainte de a alege rasa pentru familia dumneavoastră. Marea majoritate a câinilor nu vor mușca în cazul în care nu sunt provocați. În general, atunci când acest lucru se întâmplă, a existat un motiv care să declanșeze acest comportament: ceva atât de evident ca un copil care a împins, a lovit sau a înțepat câinele sau ceva mai subtil cum ar fi un câine prea posesiv atunci când copilul s-a apropiat de mâncarea sau de jucăria sa.

Toate aceste situații pot fi evitate, dar învățarea unui copil să fie blând și respectos cu un câine, și dresarea câinelui să fie tolerant cu copiii și să accepte oameni care să umble cu lucrurile lui durează timp și necesită răbdare.

Până când copilul dumneavoastră este suficient de mare pentru a interacţiona cu câinele într-un mod responsabil, toate momentele de joacă dintre câine și copil trebuie supravegheate. Copiii mici sunt în special problematici pentru că în ciuda faptului că sunt curioși în legătură cu ce se întâmplă în jurul lor, dorind să atingă și să exploreze tot ce văd, ei nu au coordonarea necesară.

Un copil mic poate cădea peste câine speriindu-l, sau îl poate înspăimânta cu mișcări bruște. Atunci când nu sunteți în cameră, trebuie să îi țineți separat cu ajutorul portițelor pentru bebeluși, țarcurilor de joacă, cuștilor sau x-penurilor (țarcuri portabile pentru câini).

Rase de câini prietenoase cu copiii

copiii-din-familie-și-câinii-1
Pentru a avea un câine prietenos cu copiii, luaţi în considerare rasa, personalitatea individuală, dresajul şi socializarea timpurie

Există anumite rase care tind să se descurce mai bine cu copiii decât altele, dar întotdeauna există și excepții de la regulă. Deși Labradorii și Golden Retrieverii sunt, în general, grozavi cu copiii – răbdători, jucăuși și blânzi – diferite exemplare din aceste rase pot avea defecte genetice sau sociale care pot duce la agresivitate.

American Pitbull Terrierii sunt deseori descriși ca fiind periculoși în compania copiilor, dar realitatea este că acești câini sunt cei mai buni parteneri pentru un copil. Rasele „dure” de câini mai sunt numite și rase doică sau bonă datorită afecțiunii pe care o au pentru copii.

Asemenea oricărei rase, Labradorii, Retrievcrii și rasele dure au nevoie de o socializare realizată corect și de dresaj corespunzător pentru a deveni câini potriviți pentru o viață alături de copii.

Cu toate acestea, câinii din orice rasă nu ar trebui lăsați singuri cu copiii. Aveți grijă ca bebelușii care dorm să fie în siguranță, iar câinii să nu poată ajunge la ei.

În timp ce orice câine poate fi un animal de companie grozav (și orice câine poate fi un potențial mușcător), câteva dintre rase au anumite tendințe pe care ar trebui să le cunoașteți. Unele rase au instincte de prădători mai puternice decât altele. Acestea includ grupul Terrierilor și rasele nordice. Deși cazurile sunt rare, unii câini pot interpreta greșit plânsul unui copil cu chemarea unui animal rănit și pot reacționa corespunzător.

Câinii ciobănești tind să își exprime comportamentul de păstorit. Se vor comporta astfel cu animalele de fermă, alte animale din casă sau cu copiii dumneavoastră. Acest lucru poate fi înspăimântător sau chiar periculos dacă sunt obișnuiți să își folosească mușcătura la nivelul călcâielor. Dinții lor pot provoca vânătăi și pot crea o dinamică nefericită între câini și copii.

Alți câini potențial periculoși sunt terrierii – care își pot folosi prea mult mușcătura. Mâini mișcate rapid și picioare în alergare îi pot stimula să muște, așa că trebuie să socializeze cu copiii de timpuriu. Câinii din rase cum ar fi Akita, Doberman, Mastiff, Pitbull și alte rase puternice pot fi paznici foarte buni pentru copii, dar în același timp puterea lor poate fi periculoasă pentru aceștia dacă nu sunt socializați corespunzător.

Deși câinii de talie mică sunt, din punct de vedere statistic, cei care mușcă cel mai des, ei provoacă mai puține pagube pentru că le lipsește forța în mușcătură. Un câine de talie mare care este posesiv atunci când vine vorba de jucăria sa poate fi periculos.

Copilul dumneavoastră

copiii-din-familie-și-câinii-2
Nu puteţi avea pretenţia de la un copil să fie principala persoană responsabilă atunci când vine vorba de îngrijirea câinelui. Fiţi pregătiţi să preluaţi o parte dintre responsabilitățile legate de câine dacă acesta nu le poate îndeplini sau devine dezinteresat.

Înainte de a alege un câine, luați în considerare vârsta copilului dumneavoastră, câți copii aveți și ce personalitate au. Acordați-vă ceva timp pentru a fi introspectivi în legătură cu acest lucru din vreme, pentru că dumneavoastră, copilul dumneavoastră și câinele veți avea de suferit dacă faceți o alegere greșită.

Aveți trei copii cu vârste sub cinci ani? În cazul în care acest lucru este adevărat, atunci mai mult ca sigur că nu vă doriți o rasă energică care să aibă nevoie de tot atât de multă atenție și îngrijire ca și copiii. Luați în considerare și nivelul de maturitate al copilului dumneavoastră.

Unii copii în vârstă de șapte ani sunt pregătiți să facă față unora dintre responsabilitățile vieții alături de un câine, în timp ce alți copii în vârstă de 13 ani nu sunt pregătiți să aibă un câine. Fiți sinceri cu dumneavoastră.

Unii copii pot fi nedisciplinați și pot avea probleme cu controlarea furiei sau sunt impulsivi. În cazul în care copilul este cicălitor cu dumneavoastră, fratele sau sora sa, și prietenii săi cu întrebări nesfârșite, farse, sau are un comportament distrugător, este foarte probabil să se comporte la fel și cu câinele. Fiecare câine are un punct de la care nu mai poate suporta mai mult, dar acesta este situat la unii ceva mai sus.

Înainte de a trece la următorul pas, puneți-vă această întrebare: este copilul dumneavoastră pregătit pentru a avea un animal în casă?

Mulți crescători refuză să plaseze un animal într-o familie în care se află și un bebeluș sau copil mic. Acestora le este frică de situația în care câinele nu va primi suficientă atenție sau că bebelușul este prea mic pentru a fi învățat să aibă o limită în joaca lui cu câinele. Un câine mic poate fi rănit de un copilaș care încă nu are o coordonare completă, iar puii pot deveni fricoși cu oamenii dacă sunt tratați prea dur.

Atunci când aveți un micuț în familie, luați serios în considerare toate aceste îngrijorări.

Odată ce ați stabilit că fiul sau fiica dumneavoastră este destul de matur pentru a face față unui câine, că aveți suficient timp la dispoziție pentru a supraveghea interacțiunile copil/câine și că viitorul animal al familiei va primi îngrijire adecvată, exerciții și afecțiune, gândiți-vă de ce are nevoie copilul dumneavoastră de la câine.

În cazul în care copilul dumneavoastră este exuberant, atunci un câine mic nu reprezintă alegerea potrivită. Un Yorkie de două kilograme, de exemplu, este vulnerabil Ia accidentări neintenționate și nu este chiar partenerul potrivit pentru joaca prin cartier.

Pe lângă îngrijorările legate de siguranță, doriți şi să încurajați o relație bună. Cea mai bună alegere ar fi un câine adolescent sau adult din rase cum ar fi Labrador, Golden Retriever sau Boxer. Acești câini se bucură oricând de un joc cu mingea și ieșirile cu prietenii.

Un tânăr poate avea mulți prieteni care vin și pleacă. Din acest motiv, asigurați-vă că animalul pe care îl adoptați nu este nici un maestru al evadărilor și nu este nici sfios față de străini. Așa cum vă poate spune orice proprietar de Husky siberian sau Setter irlandez, unor câini le place pur și simplu să alerge.

Și în ciuda celor mai intense eforturi, un copil și un maestru al evadărilor pur și simplu nu reprezintă o combinație prea fericită. Copiii lasă ușile și porțile deschise. Prietenii copiilor fac acest lucru chiar mai des.

De asemenea, unele rase de pază ar putea să nu fie potrivite pentru că deși buni parteneri pentru copilul dumneavoastră, aceștia pot fi ultraprotectivi. Se poate ca animalul să interpreteze greșit un meci de lupte dintre copiii dumneavoastră.  Ce se va întâmpla dacă un prieten din cartier intră în casă fără să bată la ușă?

Un copil liniștit s-ar putea să adore un câine de companie mic, care poate fi îmbrăcat în haine pentru câini și cărat într-o geantă specială pentru câini. Dacă cea mai mare parte a timpului liber al copilului dumneavoastră este petrecută în interior, atunci un mic Pomeranian, Chihuahua sau Poodle miniatural poate fi o alegere grozavă deoarece acesta se va bucura foarte mult să stea ghemuit în brațele lui când copilul se uită la televizor sau citește.

Trebuie să țineți minte că un copil nu poate fi făcut în totalitate responsabil de îngrijirea unui câine. Atunci când copilul dumneavoastră nu se implică în îngrijirea câinelui în ciuda promisiunilor repetate, dumneavoastră veți ajunge să fiți cel care îl hrănește, îl plimbă, curăță după el, îl spală și îi oferă afecțiune. Dacă nu doriți să deveniți acea persoană, nu vă luați câine.

Forțarea unui copil care nu își dorește asta, să aibă grijă de un câine, va face copilul să ajungă să urască acest animal. De prea multe ori, câinii sunt abandonați la un adăpost sau pe câmp deoarece copilul și-a pierdut interesul, iar părinții fie nu își doresc să își asume responsabilitatea pentru îngrijirea câinelui, fie doresc să îi ofere copilului o lecție. Abandonarea unui animal nu este o metodă de a învăța un copil să fie responsabil.

Vă rog să țineți minte acest lucru înainte de a cumpăra un câine (sau orice alt animal viu) pentru copilul dumneavoastră.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *