Câinele dumneavoastră şi noul bebeluş

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin

Pregătirea întâlnirii dintre câinele dumneavoastră şi bebeluş începe cu ceva timp înainte de naşterea copilului. În primul rând, duceţi câinele la medicul veterinar pentru a vă asigura că este sănătos şi are toate vaccinările la zi.

Discutaţi cu veterinarul despre orice îngrijorare pe care o aveţi în legătură cu întâlnirea dintre ei. În cazul în care câinele nu este castrat sau sterilizat, faceţi acest lucru acum pentru a reduce manifestarea comportamentului agresiv.

Dacă animalul are probleme cu frica, anxietatea sau alte probleme comportamentale care ar putea duce la agresivitate, discutaţi cu un dresor pentru ajutor, înainte de naşterea copilului. Învăţaţi-vă câinele să nu sară pe dumneavoastră sau pe alte persoane şi să stea liniştit lângă dumneavoastră.

Expuneţi câinele la întâlniri cu bebeluşi şi cu mirosurile şi sunetele asociate cu aceştia. Rugaţi-vă prietenii sau membrii familiei care au bebeluşi sau copii mici să vină în vizită, permiţându-i câinelui să petreacă timp, sub supraveghere strictă, cu aceştia.

Pentru ca acesta să se obişnuiască cu mirosurile, daţi-vă pe mâini cu cremă pentru bebeluşi sau alte produse pentru copii. Puneţi un CD cu cântece de leagă sau chiar cântaţi melodiile pe care i le veţi cânta bebeluşului.

Rostiţi numele copilului atunci când vorbiţi cu câinele dumneavoastră pentru ca acesta să se obişnuiască cu el. Cumpăraţi o păpuşă care imită plânsetul unui bebeluş pentru ca animalul să se obişnuiască cu zgomotele.

Odată ce veţi aduce copilul acasă, mare parte din timpul dumneavoastră va fi alocat pentru a avea grijă de acesta. O reducere bruscă şi drastică a timpului petrecut cu câinele dumneavoastră îi poate cauza acestuia stres şi ar putea deveni supărat pe noul intrus. Aşa că începeţi treptat să reduceţi timpul petrecut cu câinele chiar dinainte ca bebeluşul să se nască.

În cazul în care viitoarea mămică este principala persoană din casă care are grijă de câine şi, în acelaşi timp, persoana de care câinele este cel mai ataşat, înainte de naşterea copilului, acest rol ar trebui să şi-l asume un alt membru al familiei.

După naşterea copilului, faceţi-i acestuia cunoştinţă treptat cu câinele. Înainte ca bebeluşul să fie adus acasă, aduceţi de la spital o păturică sau un alt articol de îmbrăcăminte al acestuia pentru ca animalul să se obişnuiască cu mirosul. La venirea acasă, noua mămică ar trebui să salute căţelul, fără copil în braţe, într-o manieră caldă şi prietenoasă.

După aceasta, aduceţi câinele să stea lângă dumneavoastră şi lângă bebeluş, răsplătindu-l cu trataţii pentru că se comportă bine. Acum, când bebeluşul este acasă, nu excludeţi câinele din familie. Păstraţi-vă rutina cât de bine puteţi şi asiguraţi-vă că vă jucaţi şi faceţi mişcare cu câinele zi de zi.

caine-copii-joaca
Câinii şi copiii pot fi parteneri de joacă grozavi dacă ştiu să se comporte blând şi bine.

Învăţaţi-vă câinele că bebeluşul este o „nouă achiziţie” în gosppdărie şi că, odată cu acesta, vin şi premii, plimbări şi joacă în parc. Atunci când câinele se comportă cum trebuie în preajma copilului, cum ar fi să stea liniştit lângă dumneavoastră atunci când hrăniţi bebeluşul, răsplătiţi-l.

Menţineţi atât copilul cât şi câinele în siguranţă prin impunerea unor limite clare. Puneţi o portiţă la uşa camerei copilului astfel încât câinele să nu poată intra când doreşte. Jucăriile copilului nu ar trebui să fie la îndemâna câinelui şi nu lăsaţi copilul să se joace cu jucăriile câinelui. Odată ce copilul începe să meargă de-a buşilea, asiguraţi-vă că recipientele pentru hrană şi apă nu sunt undeva unde acesta ar putea ajunge.

Cum să vă mențineți copilul în siguranță

caine-hranit-din-mana
Pentru a preveni posesivitatea, hrăniţi-vă câinele în mod regulat dintr-un castron cu mâna şi oferiţi-i gustări pe măsură ce mănâncă.

Copiii constituie marea majoritate a numărului victimelor mușcăturilor. Acest lucru se datorează mai multor motive, printre care sunt lipsa capacității de a se abține, mișcările rapide și dimensiunile. Unii câini îi văd pe copii ca pe niște competitori și îi tratează ca pe alți câini. Alții îi văd ca pe o pradă.

Pentru a împiedica astfel de evenimente neplăcute, nu permiteți niciodată copiilor să se joace cu câini necunoscuți, învățați-i să ceară întotdeauna permisiunea proprietarului câinelui înainte de a-l mângâia și să lase câinii să vină la ei.

Cu excepția cazului în care sunt deja familiarizați cu un câine, copiii nu ar trebui să se ia la trântă cu acesta sau să alerge în jurul lui. Învățați-vă copiii să fie blânzi atunci când mângâie un câine și să facă acest lucru mai mult pe corp decât pe cap. Copiii mici pot fi în mod surprinzător foarte duri și câinii devin repede speriați atunci când sunt puși în situația de a fi împinși și trași.

Nu vă învățați copilul să îi fie frică de câini. Copiii fricoși ar putea încerce să fugă la vederea unui câine, fapt ce ar putea să îl facă pe acesta să fugă în urmărirea lor. În schimb, învățați-vă copiii că trebuie să iubească și să respecte câinii.

Reguli pentru evitarea mușcăturilor

Foarte important pentru siguranța copilului dumneavoastră este să îl învățați modalitatea corectă în care să abordeze un câine. Aceste reguli ar trebui să îi fie reamintite cu fiecare ocazie posibilă.

  • Nu încercați niciodată să vă apropiați de un câine străin. Nu mângâiați niciodată un câine al cărui proprietar nu este în apropiere.
  • Cereți permisiunea de la proprietar înainte de a mângâia câinele.
  • Nu vă apropiați de un câine care este legat, într-o mașină, sau într-o curte cu gard.
  • În loc să vă apropiați dumneavoastră de câine, lăsați-l pe el să facă asta.
  • Atunci când abordați totuși un câine, apropiați-vă de el cu palma în jos permițându-i acestuia să vă miroasă.
  • Nu îl priviți drept în ochi și nici nu vă băgați fața în fața lui.
  • Nu îl mângâiați pe bot sau pe cap; în schimb, faceți acest lucru pe corpul lui în aceeași direcție cu cea în care crește pârul.
  • Nu sărutați un câine pe față.
  • Nu țipați, nu săriți și nu vă agitați în jurul unui câine.
  • Nu trageți niciodată un câine de urechi sau de coadă, și nici nu îl împungeți în ochi, în gură sau în nas.
  • Nu fugiți niciodată de un câine.

Ce trebuie făcut în cazul în care un câine vă amenință

Chiar dacă un copil urmează toate regulile pe care le-am prezentat, unii câini tot pot deveni agresivi. Fiți siguri că fiul sau fiica dumneavoastră știe ce să facă în fața unui astfel de câine:

  • stați nemișcați. Nu fugiți și nu îi întoarceți spatele;
  • nu îl priviți drept în ochi;
  • îndepărtați-vă încet de el;
  • în cazul în care câinele se apropie, comandați-i să se ducă acasă, fără a țipa însă la el;
  • dacă sunteți totuși atacat, trântiți-vă la pământ și ghemuiți-vă, protejându-vă gâtul și capul cu ajutorul brațelor. Dacă aveți o jachetă sau un ghiozdan, încercați să le poziționați între dumneavoastră și câine.

Ce să faceți în cazul în care sunteți mușcați

muscatura-caine

Mușcătura de câine este ca orice altă tăietură, chiar dacă arată destul de inofensivă. Dacă sunteți mușcați de propriul câine, verificați dacă are toate vaccinările la zi și dacă a fost vaccinat antirabic. În cazul în care este vorba de un câine pe care îl cunoașteți, rugați proprietarul să vă facă dovada că are vaccinurile la zi.

Dacă este un câine vagabond, luați legătura cu societatea locală de Control al animalelor. În cazul în care câinele nu este găsit și testat pentru a se vedea dacă are rabie sau nu, s-ar putea să fie nevoie să fiți tratați profilactic împotriva rabiei. Turbarea este aproape 100% evitabilă dacă tratamentul începe înainte de apariția simptomelor. Odată ce apar simptomele, însă, turbarea este întotdeauna fatală.

Cavitatea bucală a unui câine conține o multitudine de germeni, așa că faceți o vizită medicului dumneavoastră chiar dacă nu aveți nevoie de copci. În cazul în care sângerarea nu se oprește în urma aplicării unei presiuni asupra rănii, atunci mergeți la camera de gardă a celui mai apropiat spital.

Dacă ați fost muscați de față sau de o articulație, duceți-vă direct la camera de gardă; s-ar putea să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală sau de radiografii.

Dacă nu aveți nevoie de îngrijiri medicale imediate, vizitați totuși cel puțin a doua zi cabinetul medicului de familie. Marea majoritate a clinicilor are un centru de îngrijire unde puteți să fiți consultați de un doctor, un asistent sau o soră medicală.

Dacă nu aveți vaccinarea antitetanică la zi, va trebui să vi se facă și un astfel de vaccin. Doctorul vă va curăța rana și ar putea să o și bandajeze. Datorită potențialei infecții, vi se va prescrie și o rețetă pentru antibiotice. Este important să fiți atenți la rană în primele zile de după accident, astfel încât aceasta să nu se infecteze. Dacă observați formarea unei linii roșii care pleacă de la rană, duceți-vă imediat la camera de gardă.

Odată ce vi s-a tratat din punct de vedere medical rana, rămâne la latitudinea dumneavoastră ce acțiuni legale sau de comportament veți lua. În cazul în care câinele care v-a mușcat este al dumneavoastră, trebuie să aveți în vedere cauzele care au dus la acest eveniment neplăcut, fie că acestea sunt medicale sau de comportament.

Atunci când câinele dumneavoastră a mușcat pe altcineva, este cel mai bine să colaborați în totalitate cu victima și cu autoritățile, oferindu-le acestora din urmă istorcul medical al câinelui și, dacă este necesar, plasarea acestuia în carantină.

Dacă ați fost mușcați de către un câine care nu era al dumneavoastră, s-ar putea să doriți să completați un raport la secția locală a organizației de Controlul animalelor. S-ar putea să fie nevoie ca animalul să fie băgat în carantină sau chiar eutanasiat, în funcție de istoria sa și de dorința proprietarului.

muscaturile-de-caine

Mușcăturile de câine

Realitatea este că în fiecare an, numărul persoanelor mușcate de câini șochează de fiecare dată. Multe dintre aceste mușcături au ca victime copiii și alte

Citește mai mult »
mutarea-unui-câine

Mutarea unui câine

Mutatul poate fi greu pentru un câine și este una dintre cele mai frecvent întâlnite situații când câinii se pierd. Pentru a-i asigura siguranța, indiferent

Citește mai mult »
cainele-pierdut

Câinele pierdut

Ce faceți în eventualitatea în care câinele dumneavoastră se pierde? Multe persoane au fost în această situație la un moment dat. De obicei, câinele este

Citește mai mult »

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *