Adoptarea  de la un adăpost de câini

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin

Adoptarea unui câine de la un adăpost este probabil unul dintre cele mai altruiste lucruri pe care le puteți face. Este o situație în care toată lumea are de câștigat pentru că dumneavoastră câștigați un companion și, în același timp, salvați o viață.

Mulți dintre câinii din adăposturi sunt câini jucăuși și sănătoși. Mulți oameni renunță la câini datorită problemelor din propria viață și nu din cauza câinelui.

Acestea fiind spuse, mulți dintre câinii din adăposturi sunt adolescenți cu multă energie, așa că fiți pregătiți să aduceți acasă un câine care are nevoie imediat de dresaj și atenție.

Partea negativă a adopției unui câine de la adăpost este aceea că veți ști mai puține despre el decât dacă ați fi adoptat un câine de la o organizație de rasa sau de la un crescător. S-ar putea, de asemenea, să nu puteți fi siguri de rasa sau de amestecul de rase.

caini-adapost

Dacă este vorba de un pui, nu veți avea de asemenea nicio garanție în legătură cu talia sau cu aspectul lui atunci când va fi adult. Există mai multe tipuri de adăposturi: private/nonprofit. progresive și municipale.

Adăposturile private/nonprofit și cele progresive sunt în general mici, adăpostind mai puține animale decât cele municipale. S-ar putea să aibă incinte mai bune și au voluntari și angajați care muncesc nu doar pentru a hrăni și îngriji câinii, dar și pentru a-i dresa și socializa, și chiar consilia pe viitorii adoptori.

Adăposturile municipale funcționează de obicei atât ca adăposturi de animale, dar și ca facilități pentru controlul animalelor, adăpostind atât câini vagabonzi, câini returnați de proprietari, și încercând să găsească persoane care să le adopte.

Adăposturile municipale trebuie în general să eutanasieze mai mulți câini dintre cei de care au grijă decât cele private/nonprofit și de multe ori nu au suficienți angajați și de aceea sunt supraaglomerate.

Mulți iubitori de animale preferă din aceste motive să adopte câini de la adăposturi municipale, simțind că pot astfel să aibă un mai mare impact prin acțiunea lor. Alți oameni preferă suportul și consultanța oferite din partea adăposturilor private sau progresive. Cel mai bine este să luați o decizie în funcție de nivelul dumneavoastră de confort.

Multe orașe cer acum adăposturilor să castreze animalele înainte de a le oferi spre adopție. Cercetările au arătat că sterilizarea și castrarea timpurie sunt sigure pentru animale, așa că până și puii de opt săptămâni se pot duce în noua lor casă castrați. Pentru că multe dintre adăposturi castrează animalele după ce au fost adoptate, s-ar putea să așteptați o zi sau două înainte să vă luați noul câine acasă.

puii-adapost
Puii din adăposturi au deseori mici probleme de sănătate, cum ar fi paraziţi interni sau malnutriţie. Imediat după adopţie, duceţi-vă în vizită la veterinar.

În timp ce adăposturile municipale s-ar putea să vă ceară doar informații de bază, cum ar fi numele și adresa dumneavoastră, adăposturile progresive se aseamănă aici cu organizațiile de salvare. Vă cer să completați un formular foarte cuprinzător și vă oferă consiliere în alegerea câinelui, astfel încât să cupleze animalul potrivit cu familia potrivită.

Multe adăposturi oferă acum o cameră de întâlnire unde puteți petrece timp cu un potențial câine pe care doriți să îl adoptați pentru a vă putea cunoaște reciproc.

S-ar putea să vă încurajeze și să faceți cunoștință actualelor dumneavoastră animale cu noul câine înainte de a lua o decizie finală. Unele adăposturi au început să permită o perioada de grație, o scurtă perioadă de timp în care să țineți câinele acasă înainte de a-l adopta oficial pentru a vă asigura că ați făcut alegerea cea mai bună pentru toată lumea.

Întrebări pe care să la puneți când adoptați un câine:

  • Câinele este unul adus de fostul proprietar sau este un câine vagabond? Adăpostul va avea probabil mai multe informații despre un câine care este returnat de proprietar.
  • Dacă acest câine a fost adus de proprietar, care a fost motivul pentru care a renunțat la el? A oferit familia vreo informație despre el? Încercați să aflați cât de multe informații puteți despre trecutul câinelui; vă vor fi de folos în dresarea Iui.
  • Ce vârstă are câinele (măcar cu aproximație)? Câinii din adăposturi pot avea între opt săptămâni și 15 ani.
  • Cât timp a stat câinele la o familie adoptivă sau în adăpost? Un câine care a petrecut mult timp într-un adăpost s-ar putea să prezinte unele probleme legale de această perioadă petrecută aici, cum ar fi nevoia reeducării în legătură cu nevoile în casă. Dacă a petrecut ceva timp cu o familie adoptivă, aceasta vă poate oferi informații prețioase despre el.
  • Atunci când a venit, a avut probleme comportamentale sau medicale? Acestea pot fi mai mult sau mai puțin serioase.
  • Ce fel de tratamente medicale a primit? Aflați dacă aceste tratamente trebuie continuate sau dacă prezintă efecte secundare.
  • A avut parte de dresaj și socializare în timpul petrecut în adăpost sau cu familia adoptivă? Va fi necesar ca dresajul să fie continuat?
  • Are câinele probleme comportamentale sau legate de dresaj, cum ar fi educarea în legătură cu nevoile sau agresiunea față de alți câini? Încercați să determinați dacă sunteți în stare să faceți față acestor probleme.
  • Care este nivelul de activitate al câinelui? Care sunt nevoile sale de mișcare? Alegeți un câine ale cărui nevoi de mișcare se potrivesc cu ale dumneavoastră.
  • Este câinele compatibil cu stilul dumneavoastră de viață (Eu sunt liniștit, sociabil, atletic etc)? Un adăpost ar trebui să fie capabil să vă ajute să găsiți câinele potrivit.
  • A prezentat câinele vreun senin de agresivitate față de oameni sau alte animale? Un câine cu probleme de agresivitate are nevoie de dresaj special. Dacă nu aveți experiență în dresarea câinilor agresivi, nu alegeți un astfel de câine.
  • Manifestă câinele o preferință către un anumit tip de oameni – bărbați, femei, copii, oameni în vârstă? Câinii sunt adaptabili, dar încercați să căutați o potrivire bună.
  • Câinele are nevoie de un companion canin în casă (sau un cămin fără alte animale)? Atunci când adoptați, nu uitați de animalele deja existente în casa dumneavoastră.
  • Care este politica de returnare a organizației de salvare sau a adăpostului? Dacă noua casă nu se dovedește a fi potrivită pentru câine sau se dovedește că acesta are probleme medicale serioase, va fi primit înapoi? Un bun adăpost nu va avea probleme cu returnarea câinelui în cazul unor probleme serioase medicale sau comportamentale.
  • A fost castrat și i s-au făcut vaccinurile și deparazitările? În mod ideal, acestea ar fi fost făcute. Cu toate acestea, multe adăposturi municipale nu asigură decât îngrijire minimă.

Ce să căutați

În cazul unei organizații de salvare, s-ar putea să aveți sau nu posibilitatea să vizitaţi casa adoptivă sau cuștile. Deseori, câinii salvați sunt prezentați în zilele de adopție sau la magazinele locale. Uitați-vă dacă este sănătos și fericit

Deși mulți dintre câinii aceștia ajung în adăposturi răniți sau bolnavi, organizația ar trebui să fie deschisă în a vă oferi aceste informații legate de trecutul medical sau comportamental al câinelui.

Dacă un adăpost este murdar, apa nu este disponibilă la discreție sau observați orice semn care sugerează o tratare necorespunzătoare a câinilor, contactați organizația locală pentru drepturile animalelor.

Iată câteva alte lucruri după care să vă uitați:

  • Pare câinele a fi sănătos? Este acesta prea slab sau prea gras; blana este strălucitoare sau mată?
  • Are ochii clari și strălucitori, iar nasul și urechile îi sunt curate?
  • Prezintă câinele semne de slăbiciune sau disconfort?
  • Este energic sau fără vlagă?
  • Pare câinele prietenos? Vă abordează pregătit sau se ferește din calea voastră?
  • Atunci când îl mângâiați, se bucură de aceasta sau pare a deveni rigid?
  • Atunci când interacționați cu el indică starea lui disconfort sau agresiune?
  • Cum interacționează câinele cu alte animale?

Atunci când adoptați de la un adăpost de animale, s-ar putea să vă îndrăgostiți de un câine care nu este complet sănătos. Acest lucru este în regulă. Dar înainte de a vă lua un angajament pe termen lung, este cel mai bine să știți cu ce aveți de a face.

Dacă un câine pare a fi serios accidentat sau bolnav, ar trebui să fie văzut de un medic veterinar înainte de a se lua o decizie finală. S-ar putea să sufere de o afecțiune care poate costa foarte mult să fie vindecată sau chiar nu poate fi tratată.

Pe de altă parte, mulți dintre câinii din adăposturi au paraziți interni sau externi, suferă de deshidratare sau malnutriție, sau alergii cutanate. Nu există niciun motiv să respingeți un câine din cauza unor afecțiuni minore, dar discutați cu un veterinar înainte de a lua decizia finală.

În funcție de ceea ce căutați atunci când vă doriți un animal de companie, un câine rezervat sau speriat s-ar putea să nu fie cel mai potrivit pentru modul dumneavoastră de viață.

Dacă aveți copii, nu aveți experiență cu câinii, sau nu vă simțiți în stare să petreceți mult timp ocupându-vă de dresarea unui câine cu probleme comportamentale, căutați un câine care poate veni în viața dumneavoastră necesitând o perioadă minimă de acomodare.

Câinele ideal va fi unul prietenos și interesat de dumneavoastră. Acesta va răspunde corespunzător la interacțiunea cu copiii dumneavoastră și se va comporta bine și cu celelalte animale din gospodărie. Nu va fi speriat, nu își va arăta colții, nu va mârâi sau vă va evita atunci când încercați să interacționați cu el.

Cele mai frecvent întâlnite motive pentru renunțarea la un câine:

  1. Schimbarea locuinței.
  2. Probleme cu proprietarul imobilului.
  3. Costurile de întreținere.
  4. Lipsa timpului.
  5. Spațiu necorespunzător pentru câine.
  6. Prea mulți câini în casă.
  7. Câinele este bolnav.
  8. Probleme personale.
  9. Mușcături.
  10. Nu s-au găsit case pentru pui.
muscaturile-de-caine

Mușcăturile de câine

Realitatea este că în fiecare an, numărul persoanelor mușcate de câini șochează de fiecare dată. Multe dintre aceste mușcături au ca victime copiii și alte

Citește mai mult »
mutarea-unui-câine

Mutarea unui câine

Mutatul poate fi greu pentru un câine și este una dintre cele mai frecvent întâlnite situații când câinii se pierd. Pentru a-i asigura siguranța, indiferent

Citește mai mult »
cainele-pierdut

Câinele pierdut

Ce faceți în eventualitatea în care câinele dumneavoastră se pierde? Multe persoane au fost în această situație la un moment dat. De obicei, câinele este

Citește mai mult »

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *