Această boală fatală este cauzată de un virus care ajunge în organism prin muşcături sau zgârieturi din partea unui animal infectat.
Pentru că virusul este transmisibil prin salivă, un animal infectat poate transmite boala chiar dacă saliva acestuia doar atinge o rană deschisă. Virusul rabiei ajunge în creier unde provoacă inflamaţie. Câinii pot fi vaccinaţi antirabic, dar nu există tratament odată ce boala a debutat.
Schimbările de comportament sunt caracteristice la animalele turbate. Un câine în mod normal prietenos care este infectat poate deveni neobişnuit de agresiv sau poate ataca oameni sau alte animale fără avertisment. Un câine foarte timid poate deveni neobişnuit de afectuos.
Semnul clasic de turbare este un comportament rău, frenetic. Pentru că nu poate înghiţi, câinele salivează abundent sau formează spume la gură. În stadiile avansate ale bolii se instalează paralizia.
În cazul în care un câine vaccinat antirabic este muşcat de un animal infectat sau potenţial infectat, câinele ar trebui revaccinal imediat, de preferabil într-un interval de maxim 72 de ore. Câinele trebuie apoi introdus în carantină conform ordonanţelor locale sau statale – în general, între 30 şi 90 de zile.
Dacă un câine nevaccinat este muşcat, el trebuie eutanasiat sau introdus în carantină timp de şase luni fără contact uman sau animal. În cazul în care nu prezintă semne de infecţie, el trebuie vaccinat antirabic cu o lună înainte de încheierea carantinei.